NALEWKA Z PIGWY – PIGWÓWKA -przepisy, właściwości i zastosowanie

Spread the love

NALEWKA Z PIGWY – PIGWÓWKA -przepisy, właściwości i zastosowanie

Pigwa to lecznicza roślina, a nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości :

– wpływa korzystnie na pracę serca,

– obniża ciśnienie krwi,

– pobudza trawienie i osłabia skurcze jelit

– poprawia odporność

– rozgrzewa

– na przeziębienie i grypę.

Z powodu dużej zawartości witaminy C należy do silnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, przez co ma działanie przeciwstarzeniowe.

Ma piękny zapach, nazywana jest polską cytryną.

Wyciąg z pigwy w Rosji używany jest do leczenia niedokrwistości.

Z moczonych nasion można pozyskać śluz do wspomagania leczenia kaszlu.

Z uwagi na lecznicze działanie powinna znaleźć się w każdym domu.

Nalewka z pigwy jest łatwa do wykonania.

Tu znajdziesz kilka prostych przepisów na super nalewkę z pigwy (tzw. pigwówka).

Warto dobrze wyczyścić owoce pigwy a także słój w którym będziemy robić nalewkę z pigwy.

KoronawirusOchrona.pl-pigwowka-nalewka-z-pigwy-przepisy




Można znaleźć wiele przepisów na pigwówkę, tutaj dwa – jeden tradycyjny a drugi na nalewkę z miodem dla tych co nie chcą stosować cukru.

TRADYCYJNA NALEWKA Z PIGWY

I PRZEPIS – TRADYCYJNA NALEWKA Z PIGWY:

Składniki

– 1 kg owoców pigwy

– 1 kg cukru

– 1 szklanka spirytusu

– 1 szklanka wódki

Owoce pigwy są bardzo twarde, pięknie pachną i są bardzo kwaśne.

Po umyciu, przekroić każdy owoc na pół i łyżeczką wydrążyć nasiona ( z nich to w Rosji po namoczeniu pozyskuje się leczniczy śluz na kaszel).

Najlepiej owoce zmiksować blenderem albo drobno pokroić.

Wrzucić do dużego naczynia, przesypując warstwy cukrem i odstawić na 2-3 dni.

Ale uwaga:

Słój musi być czysty, żeby nie doszło do fermentacji soku z pigwy. Niektórzy właśnie w celu zapobieżenia fermentacji soku, dodają już na początku niedużą ilość alkoholu do pokrojonej pigwy. Jeśli słój w którym będziemy robić sok będzie czysty, fermentacja soku nie powinna się zacząć.

W tym czasie pigwa puści sok.

Warto codziennie potrząsać naczyniem z sokiem z pigwy, aby dobrze go wymieszać.

Po około 2 tygodniach można już zlać sok.

Potem połączyć z alkoholem.

Można zlać do butelek.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Owoce mogą być znakomitym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty (zamiast cytryny, ale należy pamiętać, że są nasączone alkoholem, więc nie należy po takiej herbatce prowadzić samochodu).

KoronawirusOchrona.pl-pigwowka-nalewka-z-pigwy-przepisy

 




NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM

II PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWY Z MIODEM:

Składniki

– 1 kg owoców z pigwy,

– 1 litr wódki lub spirytusu (ew. pół na pół),

– 1/2 litra miodu (najlepiej lipowego)

Owoce pigwy umyć, pokroić na pól, wydrążyć łyżeczką pestki.

Owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić do słoja, zalać alkoholem i przechowywać 2 tygodnie.

Codziennie wstrząsać słojem.

Potem przecedzić i zlać do butelek.

Butelki odstawić w ciemne, najlepiej chłodne miejsce na 2 miesiące.

A 2 miesiącach, smacznego.

Nalewka miodowo-pigwowa nadaje się znakomicie do picia.

Owoce można również wykorzystać jako dodatek do herbaty lub do ciasta.

CHIPSY Z PIGWY

Pokrojone owoce pigwy po wyjęciu ze słoja z sokiem, z którego robimy nalewkę można porozkładać na papierze do pieczenia i wysuszyć

Włożyć do piekarnika – temperatura do 50 stopni C, przy otwartych drzwiczkach – tylko zabezpiecz drzwiczki piekarnika, żeby temperatura nie uszkodziła piekarnika.

Piecz a raczej wysuszaj jak grzyby suszone czy owoce suszone.

Zapewniam, że chipsy z pigwypyszne

NALEWKA Z PIGWY – PIGWÓWKA -przepisy, właściwości i zastosowanie
http://koronawirusochrona.pl/nalewka-z-pigwy-pigwowka/ …


Spread the love

: | podróże | freephoto | zdrowie | ziołanaodchudzanie | przepisynazdrowie | odchudzanie | ziółka | popularne | inspiracje